Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ρόλος των ακραίων αμυντικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (3 VIDEOS !)


   H θέση του πλάγιου μπακ είναι από τις πιο παρεξηγημένες και δύσκολες στο ποδόσφαιρο των ημερών μας. Η πλήρης εγκεφαλική συγκέντρωση και η φυσική κατάσταση υψηλού επιπέδου που απαιτεί η εξέλιξη του αθλήματος, έκανε τους ποιοτικούς μπακ να ξεχωρίζουν και η θεωρία της “υπερφόρτωσης πλευράς” βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ομάδες με μπακ υψηλού επιπέδου.
Από τη δεκαετία του ’90 και μετά η μεταφορά της κυκλοφορίας στις πλάγιες γραμμές ζητούσε αυξημένες επιθετικές πρωτοβουλίες, πράγμα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν ενός ποιοτικού ακραίου αμυντικού.
Επιπλέον, η ενεργότατη συμμετοχή τους στην αμυντική λειτουργία της ομάδας –ειδικότερα στο 4-2-3-1 που είδαμε έντονα την τελευταία 10ετία- κάνει την υπόθεση “ολοκληρωμένος ακραίος αμυντικός” μια από τις πιο δύσκολες μεταγραφικές υποθέσεις. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι παίκτες σε αυτές τις θέσεις έχουν μείνει χαραγμένοι στις μνήμες των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων.
Η πλειοψηφία των φιλάθλων που θα ερωτηθεί “πιο είναι το καλύτερο αριστερό μπακ που έχεις δει” –ίσως η πιο σπάνια θέση στον ποδοσφαιρικό κόσμο- θα απαντήσει “ο Ρομπέρτο Κάρλος” χωρίς να το σκεφτεί. Η πληθωρικότητα που χαρακτήριζε των Κάρλος, ολοκληρωνόταν με την ποιοτικότατη σέντρα και την ταχύτητα που περιείχε το παιχνίδι του, απαραίτητα προσόντα για την ολοκλήρωση των overlap.
Στο βίντεο που ακλουθεί υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ατομικών ενεργειών καθώς και πλήρης αποτύπωση της έννοιας full back, με overlap, σέντρες, κινήσεις κλπ. Πρωταγωνιστές ο Κάρλος, ο Καφού, ο Μαϊκόν και πολλοί άλλοι…
Πηγή:http://www.overlap.gr
 
 
 Δεν υπάρχουν σχόλια: