Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, πόλεις της Ευρώπης.

Οικολογικές πρακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές και πρωτοβουλίες, αναδεικνύουν μερικές πόλεις της Ευρώπης σε υποδείγματα για τον υπόλοιπο κόσμο, όσον αφορά σε θέματα περιβάλλοντος.


Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, λαμβάνουν οικολογικές πρωτοβουλίες που τις κάνουν διάσημες παγκοσμίως, ακόμη και με τη δυνατότητα οικολογικών επιλογών για τους ταξιδιώτες που τις επισκέπτονται, όπως «πράσινα» ξενοδοχεία και άλλες βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές: από δωρεάν ενοικίαση ποδηλάτων, υβριδικά ταξί και βιολογικές αγορές, μέχρι ανανεώσιμες ενεργειακές ζώνες μέσα στον αστικό ιστό.
Ιδού οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά στις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές τους.
1. Άμστερνταμ, Ολλανδία
Το Άμστερνταμ ( www.iamsterdam.com ) μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό για τις φιλελεύθερες πολιτικές του σχετικά με τα ναρκωτικά, αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό, καθώς αποτελεί μια πόλη- πρωτοπόρο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Η πόλη αυτή υιοθέτησε καινοτόμες πρακτικές από το 2009, με σταθμούς ενέργειας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακούς συλλέκτες και οικιακές ανεμογεννήτριες, εξακολουθεί να εργάζεται προς το στόχο της μείωσης κατά 40% των εκπομπών, μέχρι το 2025 .
Οι ταξιδιώτες μπορούν να συμβάλλουν, καταναλώνοντας τοπικές λιχουδιές -από φρεσκοψημένα γλυκά, μέχρι αρωματικό τσάι από βότανα- ή κάνοντας ποδήλατο (το οποίο αποτελεί το πιο κοινό μέσο μετακίνησης στο Άμστερνταμ) στα στενά της πόλης και θαλάσσιο ποδήλατο στα γραφικά κανάλια της.
2. Malmö, Σουηδία
Φωτογραφία: http://www.malmotown.com
Μπορεί η Στοκχόλμη να συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αλλά το Malmö ( www.malmotown.com/en ), η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έχει τα πρωτεία, όσον αφορά στις οικολογικές πρακτικές. Εκεί βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου, ευρείς ποδηλατόδρομοι και ένα εντυπωσιακό νούμερο πάρκων και χώρων πρασίνου.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον, η πόλη χαρακτηρίζεται από καινοτόμο αστική ανάπτυξη στο δυτικό λιμάνι της -μια εντελώς «πράσινη» περιοχή με περίπου 10.000 κατοίκους, όπου γίνεται αξιοποίηση της συγκομιδής νερού, ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας σε μια ζώνη 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας δελεάσει, η χαλαρή αυτή πόλη, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια φημισμένη, σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή (και περίπου 50 αίθουσες τέχνης στο κέντρο της μόνο), ενώ φιλοξενεί το αγαπημένο φεστιβάλ Malmö Φεστιβάλ, οκτώ ημέρες μουσικής, τέχνης και θεάτρου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες .
3. Hamburg, Γερμανία
Φωτογραφία: http://english.hamburg.de/
Μια λίστα με τις πιο οικολογικές πόλεις της Ευρώπης δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2011, το Αμβούργο ( http://english.hamburg.de/tourist-information ). Κατά μήκος του ποταμού Έλβα, η πόλη είναι γεμάτη πράσινο: τεράστια δημόσια πάρκα και ανθισμένοι κήποι, παραλίες στη λίμνη και δασώδης περιοχή, μετατρέπουν την πόλη σε έναν παράδεισο φυσικής ομορφιάς. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια περιήγηση με πλοίο κατά μήκος των φιδίσιων καναλιών, ποδήλατο στους δρόμους της πόλης ή να περπατήσουν στην Ψαραγορά του Αμβούργου, που έχει παράδοση 300 ετών και πραγματοποιείται κάθε Κυριακή.
Όσοι επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να κάνουν οικονομία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πρωτοβουλία «Κυριακές με λιγότερα αυτοκίνητα», που πραγματοποιείται αρκετές φορές ετησίως και στο κέντρο της πόλης ισχύει δωρεάν δημόσια συγκοινωνία και ενοικιάζονται δωρεάν ποδήλατα. Εάν πάντως προτιμάτε μια ταχύτερη μορφή μεταφοράς, το τρένο S-Bahn από το αεροδρόμιο, τροφοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές και πάνω από 300 «πράσινα» ταξί, κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης καθημερινά.
4. Zurich, Ελβετία
Είτε πηγαίνετε εκεί για το χιόνι, τις γραφικές περιοχές, ή απλά για να φάτε ατέλειωτες ποσότητες σοκολάτας Lindt, η Ελβετία διαθέτει μερικά από τα πιο εκπληκτικά και παρθένα φυσικά τοπία στην Ευρώπη και μια ποιότητα ζωής που συχνά συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
Η Ζυρίχη ( www.zuerich.com/en/Booking.html ) είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσετε, αν θέλετε να γυρίσετε… πίσω στη φύση: μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και σκι στις Ελβετικές Άλπεις, εκδρομές με βάρκα στη λίμνη της Ζυρίχης και ποδήλατο στα δάση της γύρω περιοχής. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, σημαντικές είναι και οι περιβαλλοντικές πολιτικές της πόλης (οι κάτοικοι της πόλης ψήφισαν πρόσφατα την επιβολή ατομικών ορίων CO2). Υπάρχουν επίσης ζώνες αυστηρά για ποδήλατο, ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των καινοτόμων προγραμμάτων μείωσης των αποβλήτων. Ακόμα και ο τουρισμός έχει επηρεαστεί από τις οικολογικές συμπεριφορές -παράλληλα με το περπάτημα και την ποδηλασία για τις περιηγήσεις στην πόλη, είναι επίσης διαθέσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά σκούτερ.
5. Budapest, Ουγγαρία
Η Βουδαπέστη ( www.budapestinfo.hu/home_en.html ) δεν είναι μόνο μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης (και μέλος της λίστας Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO), αλλά επίσης έχει «εκτοξευτεί» στην κορυφή της «πράσινης» λίστας τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πόλη που ξέρει πώς να κάνει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, διασκέδαση, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως το Eco Costume Fashion Show το 2009, όπου τα ρούχα ήταν σχεδιασμένα από ανακυκλωμένα υλικά και μια μαζική ποδηλατική εκστρατεία για την προώθηση της Ημέρας της Γης, κατά το ίδιο έτος (συμμετείχαν 50.000 ποδηλάτες) .
Οι τουρίστες έχουν πολλές, φιλικές προς το περιβάλλον, επιλογές στη διάθεσή τους: πολλά ξενοδοχεία που κάνουν μεγάλα βήματα προς βιώσιμες και περιβαλλοντικά υγιείς πρακτικές και οικονομικούς ξενώνες. Οι επισκέπτες μπορούν να «περπατήσουν» την πόλη ή να νοικιάσουν ποδήλατα για να επισκεφτούν τα αξιοθέατα.
6. Reykjavik, Iσλανδία
Είτε πηγαίνετε για τη διάσημη εκκεντρική party σκηνή της πόλης, είτε για να δείτε τις γεωθερμικές θερμές πηγές της, το Reykjavik ( www.visitreykjavik.is/ ) και η Ισλανδία, προσφέρουν πολλές φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.
Η χώρα κάνει καλή χρήση της άφθονης γεωθερμικής της δραστηριότητας, αξιοποιώντας τις φυσικές πηγές θερμότητας, για ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που την καθιστά ως έναν από τους πιο ενεργειακά αποδοτικούς προορισμούς στην Ευρώπη –θα δείτε ακόμη και λεωφορεία υδρογόνου στους δρόμους της πόλης. Μάλιστα, το Ρέικιαβικ, έχει δεσμευθεί να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050 και έχει βάλει στόχο να γίνει «η πιο καθαρή πόλη στην Ευρώπη».
Για μια πόλη τόσο επικεντρωμένη στην καθαριότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ίσως να μην περιμένετε να βρείτε διασκέδαση. Κι όμως, στην ισλανδική πρωτεύουσα θα βρείτε πολλά μπαρ, κομψά εστιατόρια και γκαλερί τέχνης, για να μην αναφέρουμε το εντυπωσιακό σκηνικό των ηφαιστείων και τον απέραντο ωκεανό με τα δελφίνια.
7. Riga, Λετονία
Φωτογραφία: http://www.liveriga.com
Αυτή η μικροσκοπική χώρα της Βαλτικής ( www.liveriga.com/lv/ ), κερδίζει σημαντικά οικολογικά διαπιστευτήρια με το να είναι μία από τις λίγες περιοχές που μειώνουν ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χάρη στα άφθονα δάση και τους τυρφώνες, που μετατρέπουν με φυσικό τρόπο, το διοξείδιο του άνθρακα σε βιομάζα. Επιπλέον, η Λετονία έχει τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρωτεύουσά της, Ρίγα, είναι μία από τις καθαρότερες της Ευρώπης.
Στη Λετονία μπορείτε να απολαύσετε αμμώδεις παραλίες, να περπατήσετε στην άγρια ζούγκλα και να κάνετε εκδρομές σε εκπληκτικές λίμνες γεμάτες με σολομούς. Παρά την οδυνηρή ιστορία της, αυτή η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είναι ανερχόμενος τουριστικός προορισμός που λίγοι έχουν ανακαλύψει και προσφέρει παρθένο έδαφος για εξερευνήσεις. Παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία, κατασκήνωση, βαρκάδα, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε, όπως και το να εξερευνήσετε τα Εθνικά Πάρκα της χώρας -από το Εθνικό Πάρκο Gauja, μέσα στο πυκνό δάσος, μέχρι τις αμμώδεις παραλίες στο Εθνικό Πάρκο Slitere.
8. Copenhagen, Δανία
Φωτογραφία: http://www.visitcopenhagen.com
Πόλη του ποδηλάτου (με δωρεάν ενοικίαση ποδηλάτων), με ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο και ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, η Κοπεγχάγη ( www.visitcopenhagen.com/ ) είναι μια προφανής επιλογή για τους «πράσινους» ταξιδιώτες. Μοντέρνα και κομψή, η πόλη προσφέρει τα πάντα: από κομψές μπουτίκ μεγάλων σχεδιαστών και μια διάσημη καλλιτεχνική σκηνή, μέχρι τα γραφικά στενά της και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτήρια.
Επίσης, η Κοπεγχάγη δεν στερείται πράσινων δραστηριοτήτων: μπάνιο στις πισίνες του λιμανιού (απόδειξη του πόσο καθαρά είναι τα νερά) και το πρώτο πάρκο στον κόσμο, με θέμα το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, το Tivoli Gardens. Όσοι έχουν οικολογική συνείδηση θα ενθουσιαστούν, καθώς εδώ θα βρουν οργανικά αρωματοπωλεία, καταστήματα με οικολογικά ρούχα και εστιατόρια με γεύσεις τοπικής παραγωγής.
9. Nantes, Γαλλία
Η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013, η Νάντη ( http://en.nantes-tourisme.com/ ), είναι μια πόλη που έχει διαθέσει χρόνο και ενέργεια σε περιβαλλοντικά προγράμματα και έχει εργαστεί σκληρά για να αποκτήσει αξιοπιστία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Χωρίς τα πλήθη και τη μεγαλοπρέπεια του Παρισιού, αλλά με σημαντική ιστορία και πολιτισμό, η Νάντη έχει γίνει ένα δημοφιλές μέρος για όσους αναζητούν γαλήνη σε μια πόλη. Η πόλη είναι πεντακάθαρη, με πράσινο και τα ηλεκτρικά τραμ και ποδήλατα είναι οι πιο κοινές μορφές μεταφοράς. Ακόμη και οι κυκλικοί κόμβοι αυτοκινητοδρόμων, είναι γεμάτοι με πολύχρωμα λουλούδια. Το τελευταίο project της πόλης είναι ένας βοτανικός, «κρεμαστός» κήπος, με φυτά από όλο τον κόσμο, που βρίσκεται στα μπαλκόνια ενός ουρανοξύστη.
10. Vitoria-Gasteiz, Ισπανία
Φωτογραφία: http://www.vitoria-gasteiz.org
Η μικρή πόλη Victoria-Gasteiz ( www.vitoria-gasteiz.org ), στα βουνά της χώρας των Βάσκων, είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη ισπανική πόλη. Οι συνοικίες της χωρίζονται σε τρεις «κύκλους», ο καθένας από τους οποίους, περικλείει διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης -το κέντρο της πόλης, το έδαφος που μετατρέπεται σε πράσινο, δημόσια πάρκα και τις προστατευόμενες ορεινές και δασικές περιοχές. Αυτές οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες «χάρισαν» στην πόλη τον ευρωπαϊκό τίτλο, Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2012, μια τιμή που σίγουρα θα προσελκύσει αρκετούς οικολογικούς τουρίστες.


Πηγή :www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: