Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Ανεκμετάλλευτα τα ακίνητα του Δημοσίου… που πληρώνει ενοίκια

 
Νοικάρης από… συνήθεια και όχι από πραγματική ανάγκη αποδεικνύεται τελικά το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς παρά την τεράστια ιδιόκτητη περιουσία του προτιμά να πληρώνει ενοίκιο, και μάλιστα πολλές φορές υψηλότατο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Χαρακτηριστική -και φυσικά όχι μοναδική- η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων, που μαζί με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας νοικιάζουν ούτε ένα ούτε δυο, αλλά συνολικά 834 ακίνητα ανά την Ελλάδα, πληρώνοντας 24 εκατ. ευρώ το χρόνο! (σ.σ.: χάριν σύγκρισης, και μόνο, τα 24 εκατ. ευρώ, είναι ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια επιδόματα 15.000 τρίτεκνων οικογενειών).
Την ίδια στιγμή η ιδιόκτητη περιουσία των Ταμείων, αντικειμενικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ, υποβαθμίζεται και μένει επενδυτικά αδρανής.
Οι αιτίες αυτού του φαινομένου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας φτιάχτηκε και γιγαντώθηκε έτσι ώστε να είναι διάσπαρτος σε πολλά ενοικιαζόμενα κτίρια και πάσης φύσεως ακίνητα, που σήμερα όμως είναι ακριβή πολυτέλεια.
Μια «ματιά» μόνο να ρίξει κανείς στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας για τα ακίνητα που νοικιάζουν τα Ταμεία και το ίδιο το υπουργείο είναι αρκετή για να καταδείξει την έκταση του φαινομένου.
Τα περισσότερα (277 από τα 834 ακίνητα) τα νοικιάζει το ΙΚΑ, πληρώνοντας 11 εκατ. ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που κάθε μήνα ψάχνει για δανεικά για να πληρώσει συντάξεις. Μάλιστα με την περιουσία που έχει το ΙΚΑ (τη δική του και των συγχωνευθέντων Ταμείων ΟΤΕ κ.ά.) θα μπορούσε όχι μόνο να μηδενίσει το κόστος των ενοικίων, αλλά να βγάλει από πάνω τα διπλά νοικιάζοντας τα δικά του ακίνητα σε ιδιώτες. Συμβαίνει όμως το αντίστροφο. Το ΙΚΑ νοικιάζει και μάλιστα ακριβά για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΙΚΑ Γλυφάδας, όπου το 2011 (Νοέμβριος) έγινε διαγωνισμός και βρέθηκε φθηνότερο ακίνητο (12.000 ευρώ το μήνα), αλλά ένα χρόνο μετά (Δεκέμβριος 2012) το ΙΚΑ εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκιο 40.000 ευρώ για τις διοικητικές του υπηρεσίες και άλλα 19.000 ευρώ για τη μονάδα Υγείας! Μάλιστα ο τραγέλαφος της εν λόγω υπόθεσης είναι ότι ο ιδιοκτήτης που πήρε το διαγωνισμό με το φθηνότερο ενοίκιο (12.000 ευρώ), αφού είδε ότι εδώ και ένα χρόνο το ΙΚΑ δεν έχει χρησιμοποιήσει το ακίνητό του, τους διεμήνυσε στις 12 Οκτωβρίου του 2012 ότι δεν τους διαθέτει το κτίριο! Και εν τέλει το ΙΚΑ επέλεξε με απευθείας ανάθεση το δεύτερο και μοναδικό μειοδότη που ζήτησε ενοίκιο 16.000 ευρώ, ενώ όταν είχε κάνει την αρχική του πρόταση τον Νοέμβριο του 2011, που έχασε το διαγωνισμό, είχε ζητήσει 13.000 ευρώ!
Και δυστυχώς το ΙΚΑ δεν είναι μοναδική, αλλά μία από τις πολλές περιπτώσεις!

Πηγή :http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: