ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ. Στείλτε ΡΕΥΜΑ στο panosan@gmail.com για πληροφορίες πατήστε στην εικόνα .

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 Πως φτάσαμε μεγάλο  σύνολο της κοινωνίας να έχει υπερχρεωμένα νοικοκυριά ;;;

Μια κοινωνία που δεν έβαλε μυαλό μετά την φτωχοποίηση και  θέλει να πάει προς καθεστώς πείνας και συσσιτίων. 

Παρακάτω περιγράφεται βήμα προς βήμα από τα μέγιστα του Χρηματιστήριου  το 1999, στο 2020 και την ολική πτώση των αξιών: οικονομικών  ,ηθικών , υλικών , άυλων κλπ 




1999 Χρηματιστήριο η απάτη !!!



Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999 πολλοί Έλληνες ασχολούνταν με το χρηματιστήριο

Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (Εταιρείες Λήψης και Διαβίβασης Εντολών - γραφεία αγοράς και πώλησης μετοχών) και πολλές μικρές εταιρείες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο. Οι ενεργοί κωδικοί επενδυτών στο ΧΑΑ έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο περίπου, όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι υπολογίζονταν σε περίπου 4,6 εκατομμύρια. Με τον γενικό δείκτη να καταρρίπτει καθημερινά κάθε ρεκόρ, πολλοί Έλληνες πίστεψαν ότι έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους. Η πτώση ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκε για λίγα χρόνια εξανεμίζοντας την αξία των μετοχών. Πολλές από τις μετοχές που είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο αποδείχτηκαν «φούσκες», δηλαδή άνευ αντικρύσματος μετοχές με εταιρείες χωρίς έργο αλλά μόνο σκοπό την ελκυστική εικόνα στο χρηματιστήριο.

Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) σημαδεύτηκε από το κραχ του '99 (ή γεγονότα του '99), στο οποίο ενεπλάκη μεγάλο μέρος των Ελλήνων

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου τριακόσια δισεκατομμύρια Δραχμές άλλαξαν χέρια, μεγάλο μέρος από τα οποία έχασαν οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές.


2000 Τα τραπεζικά δάνεια-θαλασσοδάνεια

Δεν ξέρουμε αν ήταν πολιτικό σχέδιο  να αρπάξουν τα λεφτά του λαού με το χρηματιστήριο,  μετά να του δώσουν δανεικά και μειώνοντας τους μισθούς  να τον έχουν για  πάντα χρεωμένο .


Πάντως την πρώτη δεκαετία του 2000, οι τομείς της Καταναλωτικής Πίστης και των στεγαστικών δανείων «απογειώθηκαν» και οι τράπεζες απολάμβαναν την ευφορία της θεαματικής κερδοφορίας τους!

Η έλλειψη ενός ενδοεπικοινωνιακού συστήματος μεταξύ των τραπεζών, για την παρακολούθηση του συνολικού δανεισμού του κάθε πελάτη, οδήγησε το κοινό στον αλόγιστο και υπέρμετρο δανεισμό. Πολλοί πελάτες, επειδή η πρόσβαση  στο δανεισμό ήταν πολύ εύκολη, ενεργούσαν αβασάνιστα και χωρίς να εξετάζουν τους όρους δανειοδότησης και ιδιαίτερα τη συνολική τους επιβάρυνση. Υπήρξαν περιπτώσεις που αρκετοί πελάτες είχαν στο όνομά τους 10, 15 και 20 πιστωτικές κάρτες διάφορων τραπεζών.

Με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού έγινε όμηρος του καταναλωτισμού!

‘Έτσι, τα νοικοκυριά υπερχρεώθηκαν και επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα!

Στον παραπάνω πίνακα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ρυθμίστηκαν  κατά την περίοδο της κρίσης και εκτιμάται ότι το ποσοστό τους είναι αρκετά σημαντικό.

Από τη διάρθρωση των συνολικών τραπεζικών  πιστοδοτήσεων, προκύπτει ότι το 47% αφορά καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ενώ πριν δέκα χρόνια ήταν μόλις 22%.

Η υπερτροφική  ανάπτυξη της Καταναλωτικής Πίστης, καταδεικνύεται από τα εξής στοιχεία: Το σύνολο των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων στους τομείς του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, και της Γεωργίας, τομείς στους οποίους η χώρα μας διαθέτει μεγάλο πλεονέκτημα, διαμορφώνεται μόλις στα 23 δις ευρώ, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια ξεπερνούν τα 31 δις ευρώ!!

Μέχρι το 2008 ο ρυθμός εξυπηρέτησης των δανείων ήταν σχετικά καλός με τους δανειολήπτες «κουτσά – στραβά» να ανταπεξέρχονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις και τις τράπεζες να εξαντλούν τα όρια της ανοχής τους στις περιπτώσεις των καθυστερήσεων. Ωστόσο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν σοβαρή επιβάρυνση, διότι εκτοκίζονταν με επιτόκιο υπερημερίας.

 


2004 Ολυμπιακοί αγώνες - φαγοπότι 

Σε 8,468 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το γλεντήσαμε και μετά ναυαγήσαμε!

Μετά από πολλά χρόνια μπρος-πίσω τελικά η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον πικρό λογαριασμό: οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κόστισαν 8,5 δισ., δηλαδή πάρα πολλά χρήματα στους Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται σήμερα -σαν χανγκόβερ μετά από μεθύσι- να πληρώσουν τα σπασμένα μιας υπέροχης, πανάκριβης γιορτής.

Μας οικτίρει το BBC

Ας αφήσουμε να μιλήσει το BBC, το οποίο είδε την ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, πρόσφατα, και τους λυπήθηκε:

«Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη Ολυμπιακή ομάδα τα τελευταία χρόνια. Η πολιτεία έχει κόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία αθλητισμού με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν ούτε τα βασικά. Στην αίθουσα ενόργανης γυμναστικής η Βασιλική Μιλούση προετοιμάζεται για τους δεύτερους ολυμπιακούς αγώνες στην καριέρα της» γράφει το βρετανικό πρακτορείο.

«Δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε για φάρμακα, γιατρούς ή φυσικοθεραπευτές» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε νέες εγκαταστάσεις προπόνησης ή να πληρώσουμε για προπόνηση στο εξωτερικό. Η ομοσπονδία κάνει μεγάλη προσπάθεια αλλά τα πάντα είναι δύσκολα τώρα».

Οι εγκαταστάσεις που δε χρησιμοποιούνται από το 2004 και μετά, ρημάζουν καθημερινά.




2010 Η γέννηση του μεγάλου οικονομικού

 προβλήματος -Καστελόριζο ΓΑΠ Παπανδρέου Γεώργιος 

Η Δανειακή Σύμβαση της Ελλάδας το 2010 ήταν διεθνής σύμβαση που συνάφθηκε στις 8 Μαΐου 2010 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με μορφή δανείου, ύψους 110.000.000.000 ευρώ.

Ιστορικό

Η Ελλάδα βρέθηκε από τα τέλη του 2009 σε κατάσταση αδυναμίας χρηματοδότησης του τρέχοντος ελλείμματος, αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους και πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έληγαν τον επόμενο χρόνο, ομόλογα που κατείχαν κατά ένα μέρος εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ. και κατά ένα μέρος φορείς και τράπεζες του εξωτερικού.

Στις 3 Μαΐου 2010, η Ελλάδα αιτήθηκε €80δις από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και €30δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την αίτηση συνόδευαν 3 συνημμένα μνημόνια:

  1. "Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής" (ΜΟΧΠ),
  2. "Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης" (ΤΜΣ) και
  3. "Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής" (ΣΠΟΠ).

Χωρίς να έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. Στις 8 Μαΐου 2010, υπογράφηκαν η "Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης" ("Loan Facility Agreement") με τις χώρες του Ευρώ και "Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας" ("Stand-by Agreement") με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία "Μνημόνιο".

Στη συνέχεια, σχηματίστηκε ομάδα εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γνωστή και ως "Τρόικα", η οποία ανά τρίμηνο αξιολογούσε την πρόοδο του προγράμματος εφαρμογής των όρων του "Μνημονίου" (ΜΟΧΠ και ΣΠΟΠ) και αποφάσιζε για την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης του δανείου.

Παραίτηση από ασυλία

Με τη σύμβαση αυτή δεσμεύτηκε η Δημόσια ακίνητη περιουσία της Ελλάδας, δεδομένου ότι στο άρθρο 14 παράγραφος 5 αυτή παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων» από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία

Το πρωτότυπο της διαδικασίας υπογραφής της δανειακής σύμβασης

Βάσει του νόμου 3845 του 2010, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου 1 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο υπουργός οικονομικών έλαβε εξουσιοδότηση να υπογράφει για την Ελλάδα, χωρίς κύρωση των συμβάσεων από την Ελληνική Βουλή.

Αποκλειστικότητα των δανειστών

Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη δύναμη εκτός των δανειστών της, σύμφωνα με το άρθρο 4 που προέβλεπε την ολοκληρωτική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της.

Απαγόρευση συμψηφισμού

Ακόμη, είχε τεθεί όρος πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις από τους δανειστές της, ώστε να συμψηφιστούν τα χρέη της με χρέη των δανειστών της προς την ίδια, όπως για παράδειγμα το κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή οι Γερμανικές αποζημιώσεις


Θα μπορούσατε να φανταστείτε βουλευτή της γειτονικής Βουλγαρίας να μην είχε διαβάσει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και να το υπέγραφε ;;; 

και όμως ο βουλευτής   Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το έκανε.   







 

2012-2020  Υπερχρεωμένα νοικοκυριά -πληρώνουν το μάρμαρο



    Όπως βλέπουμε και από τον παραπάνω  πίνακα από το 2003 εως το 2012 δηλαδή  μέσα σε 9 χρόνια δόθηκαν πάνω από 262 δις ευρώ τραπεζικά δάνεια τα οποία δεν μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετηθούν.

Το πρόβλημα ανέκυψε, όταν ενέσκηψε η οικονομική κρίση, η οποία βύθισε τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση και οδήγησε τον ελληνικό λαό στη μιζέρια και την εξαθλίωσηΟ κυκλώνας της κρίσης γκρέμισε  τον πύργο του καταναλωτικού μοντέλου που απεδείχθη χάρτινος. Απεδείχθη περίτρανα ότι το πελώριο καταναλωτικό οικοδόμημα, ήταν μια τεράστια «φούσκα».

Εξαιτίας της ανεργίας, η οποία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, των συνεχών περικοπών, και μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και της εξοντωτικής φοροκαταιγίδας, το εισόδημα του κοινού συρρικνώθηκε δραματικά,  με συνέπεια να παρατηρηθεί εκρηκτική αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Γνωρίζουμε όλοι ότι όταν επιβάλεις μειώσεις μισθών και επιπλέον φόρους ΕΝΦΙΑ κλπ ακόμη και για πρώτη κατοικία  , δημιουργείς τεράστιο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων ,θα μπορούσαν να μειώσουν τις σπατάλες  ,όμως τις σπατάλες δεν τις μείωσαν .

Είναι αδιανόητο να συνεχίζεις να πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για σπίτι που θα σου πάρει η τράπεζα- funds. 

Γνωρίζουμε όλοι ότι όταν σε μια οικονομία   επιβάλεις φόρους τότε χάνεις τους επενδυτές και δημιουργείς επιπλέον ανέργους  .  

Γνωρίζουμε επίσης όλοι ότι αν οι μισθοί των δημοσιών υπαλλήλων και συνταξιούχων δεν καταναλώνουν το εισόδημα τους σε προϊόντα που παράγονται στην   Ελλάδα τότε δεν έχεις έσοδα και  απλά θα καταφύγεις σε νέο δανεισμόως πότε θα σε δανείζουν όμως ;;;

 

Οι ανεγκέφαλες  πολιτικές-προδοτικές  των τελευταίων 20 χρόνων είναι εγκληματικές και όμως βλέπουμε τους ίδιους πολιτικούς  να ψηφίζονται και να εκλέγονται να κυβερνούν  δίχως να μπορούν να δώσουν μια λύση .



Μάλλον βολεύτηκαν σε μια καρέκλα και είναι βολικοί για τους εχθρούς της Ελλάδος μας, δεν έχουμε άλλη εξήγηση ,αν έχετε εσείς στείλτε πολύ  ευχαρίστως μήνυμα .   

 

Οι Λύσεις :

Τα οικονομικά εργαλεία που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση

1.    Εκμηδένιση  φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών    και γραφειοκρατίας με αξιοκρατία για προσέλκυση επενδυτών η οποία θα φέρει νέες θέσεις εργασίας .

2.    Σταθεροποίηση και αύξηση  μισθών  εκεί που ήταν το 2010 με  προσλήψεις εκεί που υπάρχει ανάγκη π.χ.  Υγεία με  μείωση μέσω φορολογίας  μόνο των μεγάλων συντάξεων.

3.    Οικονομική ενίσχυση όλων των παραγωγικών κλάδων  και  οικονομική διευκόλυνση και ιδιαίτερα   του κλάδου τροφίμων, αγροτών, κτηνοτρόφων   κλπ για τυποποίηση παράδειγμα ελαιόλαδου, φέτας  για εξαγωγές .


Φυσικά περικοπές σε σπατάλες παντού . 

Αν ανήκετε στην κατηγορία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών η επιχειρήσεων από ΕΦΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ,ΕΦΟΡΙΑ   μην διστάσετε να μας στείλετε email στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:  
panosan@gmail.com 
με τίτλο... υπερχρεωμένα και το "επώνυμο" σας,  θα  σας δώσουμε εντελώς δωρεάν οικονομικές συμβουλές. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: